Kalkmaleri Brøndby middelalderlandsby

Udsmykning af korvæggen i Middelalder landsbyens kirke i Brøndby. Motiverne er Jomfru Maria som er malet i kirkens nordside, den side hvor kvinderne stod under gudstjenesten. Sankt Olav som er helgen for Norden er malet i mandesiden.

Udgangspunktet for udsmykningen er et kalkmaleri fra Jelling kirke og en figur af Sankt Olav fra en svensk kirke.

Arbejdet er udført sammen med Jette Andersen fra Selandia, malerlærlingen Monika fra Københavns Tekniske Skole og Kristen Kristensen pensioneret malermester fra Korsør.

Udsmykningen i Middelalder kirken i Brøndby er inspireret af nogle af de ældste kalkmalerier i Danmark, som er malet på korvæggen i Jelling kirke. Kalkmalerierne er udført af Jellingeværkstedet i en geometrisk stil i freskoteknik og er fra omkring år 1100. Inspirationen til datidens romanske kalkmalerier kommer fra det byzantinske. Ved afdækningen af kalkmalerierne i 1875 var de i så dårlig stand, at de blev hugget ned og sammme år blev de erstattet med nye kalkmalerier, som var kopier af de gamle.

Motivet af Jomfru Maria er valgt fordi Danmark var katolsk i middelalderen, og for katolikker er Jomfru Maria et meget vigtigt motiv.

Farverne i Middelalder kirken i Brøndby er jordfarver på nær Marias kjole der har den dybblå og kostbare ultramarin, fremstillet af lapis lazuli, en farve som skulle vise Maria som himmeldronningen.


Sankt Olav levede fra 995 til 1030, han var konge over Norge, og som den første konge bliver han omvendt til kristendommen og forsøger at gøre nordmændend kristne. I middelalderen bliver han helgenkåret i 1164, og bliver betragtet som helgen for både norden og for helbredelse.

Sankt Olavs symboler er øksen og den sære figur ved han fødder er hedenskaben som han træder under fode, i sit forsøg på at kristne hans undersåtter.

Figuren som har været udgangspunkt for udsmykningen i Middelalder kirken i Brøndby er fra Overselo kirken i Sverig.